Έκθεση TO THE FUTURE PUBLIC στο KMMN, Kassel

Η έκθεση TO THE FUTURE PUBLIC εγκαινιάζεται στο Kassel στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του KMMN platform,  στο Πανεπιστήμιο Kunsthochschule Kassel. 
 

Το KMMN είναι μια αυτόνομη πλατφόρμα και εκθεσιακός χώρος για ανεξάρτητες δράσεις, διεθνείς συναντήσεις και ανταλλαγές. Ένα σημείο συνάντησης ανάμεσα σε φοιτητές, λέκτορες και επισκέπτες στο Kassel, που τρέχει παράλληλα με τις 100 μέρες της documenta 14.

http://www.kmmn.space/

Η μετα-εκθεσιακή παρουσίαση του προγράμματος TO THE FUTURE PUBLIC αποτελείται από έναν διαδραστικό χάρτη, στο οποίο παρουσιάζεται υλικό από τα projects συμμετοχής. Ένα όχημα πολλαπλών αφηγήσεων, με εστίαση στον δημόσιο χώρο και στις δυναμικές σχέσεις έργου - κοινού και τοπικών πλαισίων, με συνεντεύξεις, καταγραφές δράσεων, εργαστηρίων ομιλιών και κείμενα.

Από την σκοπιά της Αθήνας, το πρόγραμμα TO THE FUTURE PUBLIC που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, επιχειρεί, έξω από ιδρυματικές οριοθετήσεις, να συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας, του διαλόγου και στην ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε εικαστικούς, ακτιβιστές και πρωτοβουλίες με τοπικές κοινότητες της Αθήνας, και ομάδες που δραστηριοποιούνται στα πεδία του δημόσιου χώρου και της αλληλέγγυας οικονομίας, σε ένα ανοιχτό εργαστήριο που συνδέει θεωρία και πράξη.  Ένα συμμετοχικό έργο τέχνης, και ένα ακτιβιστικό εργαλείο εμπλοκής, που επιχειρεί να στρέψει την προσοχή με άμεσο τρόπο προς τα περιβάλλοντα, τους προβληματισμούς και τις σχέσεις που καθορίζουν και ενημερώνουν τις τοπικές εικαστικές πρακτικές.

Μέσα από παρεμβάσεις, performance, εφήμερες εγκαταστάσεις, ερευνητικά projects, και εργαστήρια, η περιοχή του κέντρου της Αθήνας αντιμετωπίζεται ως ένα πεδίο που βιώνεται και επιτελείται - ένα πλέγμα συγκρούσεων, αμφισβητήσεων και καινοτομικών συνθέσεων.

Η εκθεσιακή παρουσίαση οργανώνεται αυτόνομα και χωρίς budget.

TO THE FUTURE PUBLIC + Avtonomi Akadimia Artist Talk : Michelle-Marie Letelier

H εικαστικός και ερευνήτρια Michelle-Marie Letelier (Χιλή) παρουσιάζει το έργο της και ανοίγει διάλογο στην Ταράτσα του Nosotros, για τις σχέσεις τέχνης - τεχνολογίας και κοινωνίας, την περιβαλλοντολογία και την εξάντληση των φυσικών πόρων σε καιρούς υπερεκμετάλλευσης και παγκοσμιοποίησης.
.
Σε συνεργασία με την Αυτόνομη Ακαδημία και τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο NOSOTROS
Θεμιστοκλέους 66, Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ, στις 8.30μμ, 
στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο NOSOTROS, 
Θεμιστοκλέους 66, Αθήνα.

Αντλώντας έμπνευση από την ανάγνωση αντιφατικών ιστορικών πλαισίων, τα έργα ζωγραφικής, οι εγκαταστάσεις, τα video και τα γλυπτά της διαχειρίζονται τις μεταμορφώσεις φυσικών ορυκτών μαζί με μια εκτενής έρευνα στα περιβάλλοντα όπου γίνεται η εκμετάλλευση τους. 

Η Michelle-Marie Letelier πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στο Chuquicamata, τον τόπο του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου χαλκού στον κόσμο, που βρίσκεται στο κέντρο της ερήμου Ατακάμα στην Χιλή. Όταν, λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης και την αύξηση της τιμής των καυσίμων, η πόλη θάφτηκε από τις αρχές, η Letelier επέστρεψε για να καταγράψει το γεγονός, μια σημαντική στιγμή που επηρέασε πολύ την πρακτική της.

Photo credit: Joulia Strauss

 
Έκτοτε, η Letelier εξερευνά τις εμπορικές σχέσεις γύρω από τα ορυκτά και τις πρώτες ύλες, τις ιδιότητες και τις ενέργειες τους, δημιουργώντας καταστάσεις αλλαγών αποτελώντας πρωταρχικά υλικά στην τέχνη της.

Η Michelle-Marie Letelier (Χιλή) ζεί και εργάζεται στο Βερολίνο. Σπούδασε στο Universidad Católica de Chile ως το 2000 και έχει συμμετάσχει σε μεταπτυχιακά προγράμματα όπως το Goldrausch Künstlerinnenprojekt art IΤ (Βερολίνο) και Experimental Media Design studies στο Universität der Künste (Βερολίνο).


Τα έργα της έχουν εκτεθεί παγκοσμίως σε γκαλερί, μουσεία και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου των: El Museo de Los Sures (Νέα Υόρκη); Stiftelsen 3,14 (Μπέργκεν); Museo de la Solidaridad Salvador Allende (Σαντιάγκο, Χιλή); Cini Foundation (Βενετία); Errant Bodies (Βερολίνο); Museum of Contemporary Art (Σαντιάγκο, Χιλή); Centro Cultural Palacio La Moneda (Σαντιάγκο, Χιλή) και September Gallery (Βερολίνο).

Ιστοσελίδα: www.michellemarieletelier.net
 

Marie - Michelle Letellier

TO THE FUTURE PUBLIC @ Nosotros Free Autonomous Social Space

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Νοsotros(Θεμιστοκλέους 66 / Εξάρχεια Αθήνα) ξεκίνησε τη λειτουργία του πειραματικά, τον Ιούνιο του 2005. ΄Ηταν το αποτέλεσμα μιας σειράς προβληματισμών-αναζητήσεων, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός μόνιμου χώρου συνάντησης, όπου ο καθένας απαλλαγμένος από ιδεολογικά θέσφατα και αυθεντίες, να μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του ελευθεριακές ρωγμές.

Το εγχείρημα έχει τεθεί στη βάση της ελεύθερης συνδιαμόρφωσης και συνδημιουργίας από τον καθένα, με τη συμμετοχή του στην Ανοικτή Γενική Συνέλευση που γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στις 21:00 και στην Ανοικτή Οργανωτική Ομάδα που γίνεται κάθε Δευτέρα στις 21:00,στον 1ο όροφο του κτιρίου.

Με πρόταγμα το «Ελεύθερο-Δημόσιο-Κοινωνικό» αναπτύσσονται πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στα ζητήματα Πόλης-Κοινωνίας-Φύσης, ως γέφυρα συνάντησης με τα Κινήματα εκείνα των Πόλεων που δημιουργούν μέσα στο δημόσιο χώρο περάσματα ελευθερίας.

Ο προσανατολισμός όλων όσων συμμετέχουν με οποιανδήποτε τρόπο, ήταν και είναι ο δρόμος του ανοίγματος στην κοινωνία, για την αντίσταση στην αυθαιρεσία της κυριαρχίας, για την ελεύθερη έκφραση, για την ανάκτηση της καθημερινής μας ζωής.

Σύνδεσμος

TO THE FUTURE PUBLIC Act #2 : GREGORY SHOLETTE: DELIRIUM AND RESISTANCE Activist Art and the Crisis of Capitalism

Ο Gregory Sholette, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους αναλυτές της σχέσης Τέχνης και Πολιτικής,  παρουσιάζει και συζητά στην Αθήνα το νέο του βιβλίο "Delirium and Resistance : Art Activism & the Crisis of Capitalism" (Παραλήρημα και Αντίσταση: Ακτιβιστική Τέχνη και η Κρίση του Καπιταλισμού) και την έννοια της πολιτισμικής αντίστασης σαν μέσο ενός "γυμνού εικαστικού κόσμου", στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων, εργαστηρίων και ομιλιών TO THE FUTURE PUBLIC.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 στις 6 το απόγευμα, 
στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, 
Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή. 


C.A.S.A - TO THE FUTURE PUBLIC σε συνεργασία με:
Avtonomi Akadimia
Κενό Δίκτυο / Void Network
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

Στο πάνελ συμμετείχαν  με τον Gregory Sholette, η Ηλιάνα Φωκιανάκη (επιμελητής, Extra City Kunsthal Antwerp / ιδρυτικό μέλος State of Concept) και ο James Simbouras (επιμελητής, C.A.S.A.).

Στον απόηχο των εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ, του Brexit και της παγκόσμιας κλιμάκωσης του εθνικιστικού λαϊκισμού, είναι εμφανές ότι το παραλήρημα και η κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού εμφανίζεται ταυτόσημη με το παραλήρημα και την κρίση της ελευθεριακής δημοκρατίας και της κουλτούρας της. Και ενώ η καπιταλιστική κρίση δεν ξεκινά από την τέχνη, η τέχνη έχει την ικανότητα να αντανακλά και να ενισχύει τις επιδράσεις της θετικά και αρνητικά.

Σε συνέχεια του επιδραστικού βιβλίο του, του 2010, "Dark Matter: Art and Politics in the Age of Enterprise Culture (Σκοτεινή Ύλη: Τέχνη και Πολιτική στην Εποχή της Κουλτούρας της Επιχειρηματικότητας)", ο Sholette επιχειρεί έναν κριτικό διάλογο με συλλογικότητες καλλιτεχνών, αντί-ιδρύματα, και ακτιβιστικές ομάδες, ώστε να προσφέρει μια διορατική και σε πρώτο πλάνο περιγραφή των σχέσεων μεταξύ της πολιτικής και της τέχνης εντός της νεοφιλελεύθερης κοινωνίας. Ο Sholette προσφέρει ξεκάθαρα παραδείγματα της βαθιάς εμπλοκής της τέχνης με τον καπιταλισμό: τις υπέρογκες τιμές που επιτυγχάνουν εικαστικοί που υποθάλπουν πιστά τις οικονομικές ελίτ, την πλήθυνση των μουσείων που συμβάλλουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την προσέλκυση κεφαλαίου ανάμεσα σε πόλεις, και την παράξενη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που επαναχαράζει το αστικό τοπίο.

Με πρόλογο της καταξιωμένης συγγραφέα Lucy R.Lippard και εισαγωγή από τον θεωρητικό Kim Charnley, το νέο βιβλίο του Gregory Sholette Delirium and Resistance (Παραλήρημα και Αντίσταση) αντλεί υλικό από πάνω από τριάντα έτη κριτικών δημόσιων συζητήσεων και πρακτικών από τον εικαστικό χώρο και πέρα, ώστε να ιστορικοποιήσει και να υποστηρίξει την παράδοση του ακτιβισμού στην τέχνη, η οποία εμπλέκει ριζοσπαστικά, και συχνά παραληρηματικά, τις τέχνες με τους πολιτικούς αγώνες.


 

empros-1021x579-1021x579.jpg

Το Εμπρός είναι καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτική κατάληψη και προσπαθεί να λειτουργεί οριζόντια. Κάθε Κυριακή γίνεται η Ανοιχτή του Συνέλευση όπου συζητιούνται θέματα αυτοργάνωσης και αυτοδιαχείρησης του χώρου, προγραμματισμού, θεματικών, γίνονται ενημερώσεις και λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις. Είμαστε αντίθετες/οι σε κάθε μορφή ιεραρχίας, διακρίσεων και κάθετων συντονισμών με αναθέσεις. Με αυτοδιάθεση και αυτοδέσμευση όλων των παρόντων στην Ανοιχτή Συνέλευση για ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του, με αμοιβαίο σεβασμό και νιάξιμο, αυτό είναι δυνατό.

Προσπαθούμε να ενώσουμε τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

ΔΡΑΣΕΙΣ: Το Εμπρός είναι ανοιχτό σε ευρύ φάσμα δράσεων, όπως ερευνητικές διεργασίες, περφόρμανς, θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονική, φωτογραφία, video art, εργαστήρια, συζητήσεις, αναγνώσεις ποίησης, κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις για βιβλία, συνελεύσεις/συναντήσεις ομάδων, δράσεις αλληλεγγύης, γιορτές, πάρτι, μαθήματα, συλλογική κουζίνα, δράσεις στο χώρο, στη γειτονιά, στο δρόμο κ.ά.

Σύνδεσμος

Free Self-Organised Theater EMPROS is an occupation with artistic, social and political function operating horizontally. The Open Assembly is on Mondays, where joint decisions are made concerning the self- organizing and self-management issues of space planning, thematic, and updates. We counter any form of hierarchy, discrimination and verticalities. With self-determination and self-commitment of all those present in the Open Assembly for active participation in the operation, with mutual respect and awareness, this is possible.

In the supposed interest of HRADF for the promotion of the historical value of the building - through its sell-off and privatization - we responded to since 2011, first with the Mavilis Movement, the Movement of Residents Psyrri etc. and then, by opening EMPROS as a self-managed space to host activities that promote artistic creation and experimentation, together with socio-intervention within a anti-hierarchic and anti-commercial structure.

We try to combine theory with practice, the artistic, the social and political, in matters relating to all, so as to redefine the role of art today, in conditions of emergency.

ACTIONS:  EMPROS is open to a wide range of activities, such as research processes, performance, theater, music, dance, visual arts, installations, architecture, photography, video art, workshops, discussions, poetry readings, film screenings, book presentations, meetings / group meetings, solidarity actions, celebrations, parties, courses, collective kitchen, actions in the area, the neighborhood, the street, etc.

 

TO THE FUTURE PUBLIC Act #2 | GREGORY SHOLETTE: DELIRIUM AND RESISTANCE, ACTIVIST ART AND THE CRISIS OF CAPITALISM

[Greek text below]

TO THE FUTURE PUBLIC Act #2 | GREGORY SHOLETTE: DELIRIUM AND RESISTANCE, ACTIVIST ART AND THE CRISIS OF CAPITALISM

The author of "Dark Matter Art and Politics in the Age of Enterprise Culture" Gregory Sholette, joins us in Athens for a discussion of his new book "Delirium and Resistance: Activist Art and the Crisis of Capitalism", and a talk on his concept of cultural resistance in a "bare art world." , in the context of TO THE FUTURE PUBLIC series of actions, talks and workshops.

The event will take place at the Free Self-Organized Theater EMPROS, Riga Palamidi 2, Psirri, Athens.

Thursday, June 8
6.00PM - 9.00PM
Doors open: 6.00PM sharp. Free Admission.

Followed by panel talk with Gregory Sholette, Iliana Fokianaki (curator, Extra City Kunsthal Antwerp / director, State of Concept), James Simbouras (curator, C.A.S.A. / co-founder, To The Future Public).

 

TO THE FUTURE PUBLIC in collaboration with:

 

Void Network: http://voidnetwork.gr/ 

Avtonomi Akadimia: http://avtonomi-akadimia.net

The Institute of Experimental Arts: http://theinstitute.info/


Free Self-Organized Theater EMPROS: https://www.embros.gr/

***

In the aftermath of the 2016 US election, Brexit, and a global upsurge of nationalist populism, it is evident that the delirium and the crisis of neoliberal capitalism is now the delirium and crisis of liberal democracy and its culture. And though capitalist crisis does not begin within art, art can reflect and amplify its effects to positive and negative ends.

In this follow-up to his influential 2010 book, "Dark Matter: Art and Politics in the Age of Enterprise Culture", Sholette engages in critical dialogue with artists’ collectives, counter-institutions, and activist groups to offer an insightful firsthand account of the relationship between politics and art in neoliberal society. Sholette lays out clear examples of art’s deep involvement in capitalism: the dizzying prices achieved by artists who pander to the financial elite, the proliferation of museums that contribute to global competition between cities in order to attract capital, and the strange relationship between art and rampant gentrification that restructures the urban landscape.

With a preface by noted author Lucy R. Lippard and an introduction by theorist Kim Charnley, Delirium and Resistance draws on over thirty years of critical debates and practices both in and beyond the art world to historicize and advocate for the art activist tradition that radically—and, at times, deliriously—entangles the visual arts with political struggles.

http://www.plutobooks.com/display.asp?K=9780745336848&st1=sholette&sf1=kword_index%2Cpublisher&sort=sort_pluto&m=2&dc=4

http://gregsholette.tumblr.com/

***

In his wide-ranging art, activist, teaching and writing practice, Gregory Sholette has developed a self-described “viable, democratic, counter-narrative that, bit-by-bit, gains descriptive power within the larger public discourse.” Sholette is a founding member of Political Art Documentation/Distribution, which issued publications on politically engaged art in the 1980s; of REPOhistory, which repossessed suppressed histories in New York in the 1990s; and more recently, of Gulf Labor, a group of artists advocating for migrant workers constructing museums in Abu Dhabi. In dozens of essays, three edited volumes, and his own books including "Delirium & Resistance: Art Activism & the Crisis of Capitalism (2017)" and "Dark Matter: Art and Politics in an Age of Enterprise Culture (2011, both Pluto Press)", and "It's The Political Economy, Stupid" with Oliver Ressler on view at the Contemporary Art Center, Thessaloniki, Greece in 2010. Sholette documents and reflects upon decades of activist art that, for its ephemerality, politics, and market resistance, might otherwise remain invisible. A co-director of Social Practice Queens at Queens College CUNY, he holds a PhD from the University of Amsterdam, The Netherlands, is a graduate of The Cooper Union, the University of California San Diego, and The Whitney Independent Study Program in Critical Theory. 

***

TO THE FUTURE PUBLIC

From the point of view of Athens, TO THE FUTURE PUBLIC attempts to formulate a meeting point between local communities, artists, researchers, activists and initiatives with a focus on self-organization and cooperative economy, connecting various locations in an open, decentralized and evolving testing laboratory for the exploration of future curatorial and artistic practices, bringing together different voices from various fields, with different perspectives and backgrounds.

The program focuses on providing a collaborative framework for in-situ responses to specific sites or contexts in the public sphere of Athens, while thinking collectively about ways to act when "thinking beyond a frozen future is inconceivable, an institutional limit impossible to cross". Through interventions, performances, ephemeral installations, research-based projects, workshops and cartographies, the areas of the city center are responded to as field that is experienced and performed - an intricate web of inter-dependencies, conflicts, and radical syntheses.

We resist the abstracted narratives of Athens as being ”unique” and "creative" due to crisis as constructed and traded in a market of symbolic capital conforming to the prerogatives of an international art market, institutional and urban development interests. This comes at a moment when basic human rights are considered a state security risk, when sweeping economic restructuring converts the global majority into a segregated precarious surplus, and when a widespread hostility to the very notion of society has become commonplace rhetoric, at a time when the public sphere, as both concept and reality, is under threat. 

As agents working locally and engaged in global discourse, we stand in support of ground-up participation and art as a catalyst for organizing, reviving, rethinking, and remaking the everyday experience. Seeking counter-narratives to the increasing in commercialization of the cultural field, we trace the radical points of intersection with the practices of others from around the world, who are also working from within and outside existing institutional framings, and whose locally focused work constitute de-facto deflections from accepted paradigms within the globally established art economy. 

Resisting cultural and artistic monopolies, we support, by all means possible, the creation of new temporary spaces in the overlapping zones of art, political activism, and theory - spaces where the boundaries between artists and public are blurred, where the concept of "expertise" is fluid and radical relations become possible. We envision a shift away from models based on the exporting of cultural capital, towards a new hierarchy of priorities based upon actual needs and sustainable practices. In doing so, we strive for the development of participatory, inclusive models and strategies, and attempt to carry out the urgent task of cultivating horizontal communication and exchanges between movements across social, geographical and institutional divides.

***

[GR]

Ο Gregory Sholette θα παρουσιάσει και θα συζητήσει το νέο του βιβλίο "Delirium and Resistance : Art Activism & the Crisis of Capitalism" (Παραλήρημα και Αντίσταση: Ακτιβιστική Τέχνη και η Κρίση του Καπιταλισμού) και την έννοια της πολιτισμικής αντίστασης σεν μέσω ενός "γυμνού εικαστικού κόσμου", ,στο πλαίσιο δράσεων, ομιλιών και εργαστηρίων του προγράμματος TO THE FUTURE PUBLIC, στο Ελέυθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή. 

Πέμπτη, 8 Ιουνίου
6.00μμ - 9.00μμ
Η εκδήλωση ξεκινάει: 6.00μμ ακριβώς.

Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με τον Gregory Sholette, την Ηλιάνα Φωκιανάκη (επιμελητής, Extra City Kunsthal Antwerp / διευθυντής, State of Concept) και τον James Simbouras (επιμελητής, C.A.S.A. / συν-ιδρυτής, To The Future Public).

TO THE FUTURE PUBLIC σε συνεργασία με:
Void Network: http://voidnetwork.gr/ 
Το Ιδρυμα Πειραματικών Τεχνών: http://theinstitute.info/
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ: https://www.embros.gr/


***

Στον απόηχο των εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ, του Brexit και της παγκόσμιας κλιμάκωσης του εθνικιστικού λαϊκισμου, είναι εμφανές ότι το παραλήρημα και η κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού εμφανίζεται ταυτόσημη με το παραλήρημα και την κρίση της ελευθεριακής δημοκρατίας και της κουλτούρας της. Και ενώ η καπιταλιστική κρίση δεν ξεκινά από την τέχνη, η τέχνη έχει την ικανότητα να αντανακλά και να ενισχύει τις επιδράσεις της θετικά και αρνητικά.

Σε συνέχεια του επιδραστικού βιβλίο του, του 2010, "Dark Matter: Art and Politics in the Age of Enterprise Culture ( Σκοτεινή Ύλη: Τέχνη και Πολιτική στην Εποχή της Κουλτούρας της Επιχειρηματικότητας)", ο Sholette επιχειρεί έναν κριτικό διάλογο με συλλογικότητες καλλιτεχνών, αντι-ιδρύματα, και ακτιβιστικές ομάδες, ώστε να προσφέρει μια διορατική και σε πρώτο πλάνο περιγραφή των σχέσεων μεταξύ της πολιτικής και της τέχνης εντός της νεοφιλελεύθερης κοινωνίας. Ο Sholette προσφέρει ξεκάθαρα παραδείγματα της βαθειάς εμπλοκής της τέχνης με τον καπιταλισμό: τις υπέρογκες τιμές που επιτυγχάνουν εικαστικοί που υποθάλπου πιστά τις οικονομικές ελίτ, την πλύθυνση των μουσείων που συμβάλλουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την προσέλκυση κεφαλαίου ανάμεσα σε πόλεις, και την παράξενη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που επαναχαράζει το αστικό τοπίο.

Με πρόλογο της καταξιωμένης συγγραφέα Lucy R.Lippard και εισαγωγή από τον θεωρητικό Kim Charnley, το νέο βιβλίο του Gregory Sholette "Delirium and Resistance (Παραλήρημα και Αντίσταση)" αντλεί υλικό από πάνω από τριάντα έτη κριτικών δημόσιων συζητήσεων και πρακτικών από τον εικαστικό χώρο και πέρα, ώστε να ιστορικοποιήσει και να υποστιρήξει την παράδοση του ακτιβισμού στην τέχνη, η οποία εμπλέκει ριζοσπαστικά, και συχνά παράληρηματικά, τις τέχνες με τους πολιτικούς αγώνες.

http://www.plutobooks.com/display.asp?K=9780745336848&st1=sholette&sf1=kword_index%2Cpublisher&sort=sort_pluto&m=2&dc=4

http://gregsholette.tumblr.com/

***

Μέσα από ένα ευρύ φάσμα τέχνης, ακτιβισμού, και συγγραφής, ο Gregory Sholette έχει αναπτύξει ένα “βιώσιμο, δημοκρατικό αντι-αφήγημα το οποίο, λίγο-λίγο, αποκτά περιγραφική ισχύ στο πλαίσιο της ευρύτερης δημόσιας διαλεκτικής”. Ο Sholette είναι ιδρυτικό μέλος του Political Art Documentation/Distribution, το οποίο εξέδωσε εκδόσεις για την πολιτικά εμπλεκόμενη τέχνη στην δεκαετία του 1980. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του REPOhistory, το οποίο επανοικειοποιήθηκε καταπιεσμένες ιστορικές αφηγήσεις της Νέας Υόρκης το 1990, και πιό πρόσφατα του Gulf Labor, μιας ομάδας εικαστικών που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών που εργάζονται στην κατασκευή μουσείων στο Abu Dhabi. Σε δεκάδες δοκίμια, και μέσα από τα βιβλία του που συμπεριλαμβάνουν το "Delirium and Resistance : Art Activism & the Crisis of Capitalism (Παραλήρημα και Αντίσταση: Ακτιβιστική Τέχνη και η Κρίση του Καπιταλισμού) (2017)", "Dark Matter: Art and Politics in an Age of Enterprise Culture (Σκοτεινή Υλή: Τέχνη και Πολιτική στην Εποχή της Κουλτούρας της Επιχειρηματικότητας)" (2011, και τα δύο σε έκδοση της Pluto Press) και "It's Political Economy, Stupid (Είναι Πολιτική Οικονομία, Ηλήθιε)" με τον Oliver Ressler, που παρουσιάστηκε στο Contemporary Art Center στην Θεσσαλονίκη, το 2010. Ο Sholette καταγράφει και διερευνά δεκαετίες ακτιβιστικής τέχνης η οποία, λόγω της εφήμερης φύσης της, και των αντιστάσεων της πολιτικής και της αγοράς, θα παρέμενε πιθανώς αόρατη. Συν-διευθυντής του τμήματως Social Practice Queens στο Πανεπιστήμιο Queens CUNU, κατέχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Amsterdam, είναι απόφοιτος του Cooper Union, του Πανεπιστημίου San Diego της California, και του Ανεξάρτητου Προγράμματος Κριτικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Whitney.

***

TO THE FUTURE PUBLIC

Πώς μπορούμε να οραματιστούμε ένα διαφορετικό μέλλον εν μέσω συνθηκών επισφάλειας από την σκοπιά της Αθήνας και άλλων τόπων? Με ποιούς τρόπους μπορούν στο μέλλον να συσχετιστούν οι εικαστικές πρακτικές και μορφές οργάνωσης με τις εμπειρίες και τις συλλογικές διεκδικήσεις αυτών που επικαλούνται πως αντιπροσωπεύουν? Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε από κοινού νέες συνδέσεις, τακτικές και πεδία δράσης, μέσα από την ανάγνωση των τοπικών συνθηκών, εν μέσω παγκόσμιων γκετοποιήσεων? Από αυτήν την οπτική, ποιά πιθανά μέλλοντα οραματιζόμαστε και ποιές είναι οι απαραίτητες συνθήκες και τα επόμενα βήματα ώστε να φτάσουμε σε αυτές? Ποίο είναι, εν τέλει το μελλοντικό κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε?

Το TO THE FUTURE PUBLIC αποτελει ένα ανοιχτό, αποκεντρωμένο και εξελισσόμενο εργαστήριο δοκιμών για την διερεύνηση επιμελητικών και εικαστικών πρακτικών, που συνδέει θεωρία και πράξη.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας, του διαλόγου και στην ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε εικαστικούς, ακτιβιστές και πρωτοβουλίες με τοπικές κοινότητες. Μέσα από παρεμβάσεις, performance, εφήμερες εγκαταστάσεις, ερευνητικά projects, εργαστήρια και χαρτογραφήσεις, η περιοχή του κέντρου της Αθήνας αντιμετωπίζεται ως ένα πεδίο που βιώνεται και επιτελείται - ένα πλέγμα συγκρούσεων, αμφισβητήσεων και καινοτομικών συνθέσεων. .

Αντιστεκόμαστε στην ‘εξωτικοποιημένη’ και αφηρημένη θέαση της Αθήνας ως ένα σημείο "κρίσης", ως προίόν στην παγκόσμια αγορα πολιτιστικού κεφαλαίου. Στεκόμαστε δίπλα σε ακτιβιστικές πρακτικές που λειτουργούν ως οργανωτικοί και αναβιωτικοί παράγοντες της εμπειρίας της καθημερινότητας, στις πραγματικές σχέσεις που καθορίζουν και ενημερώνουν τις δράσεις μας, και στην επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου από τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες της πόλης χωρίς διακρίσεις φύλλου, καταγωγής, εισοδήματος.

Στηρίζουμε υβριδικές μορφές καλλιτεχνικής και κοινωνικής δράσης αντιλαμβανόμενοι την τέχνη του δημόσιου χώρου ως μια συμμετοχική, αντί-ηγεμονική, και κατά βάση πολιτική πράξη. Υπερασπιζόμαστε με κάθε μέσο την δημιουργία νέων εφήμερων πεδίων μεταξύ τέχνης, ακτιβισμού και θεωρίας –πεδίων όπου τα όρια μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού είναι διάχυτα, όπου η έννοια της εξειδίκευσης είναι ρευστή. Από τρανταχτές δηλώσεις,μέχρι λεπτεπίλεπτη εξερεύνηση, οι εικαστικές παρεμβάσεις στον δημόσο χώρο αποτελούν ένα κάλεσμα για συμμετοχικότητα, κάτω από το οικονομικό, ιδρυματικό και πολιτικό ραντάρ.

***